Saturday, August 29, 2009

yong tau fu


bahan2:-* SUP A :- (yang mudah)*

1/2 kilo tulang ikan atau tulang ayam*

2 ltr air*

1 kiub pati ikan bilis atau 1 genggam ikan bilis dikisar*

3 sk pes bawang putih*

2 sk pes halia*

garam dan gula secukup rasa


BAHAN SOS :-*

3 sb cili kisar*

3 ulas bawang putih kisar*

6 sb sos tomato*

3 sb sos cili*

5 sb gula perang (boleh dilebihkan atau dikurangkan ikut selera)*

secubit garam*

2 sb cuka atau 1/2 cawan jus limau kasturi*

1 cawan air


Cara-cara


Untuk cara2 SUP A :-2. Rebus tulang2 ikan atau ayam dengan air,dijadikan stok.Setelah mendidih,tapis dan buang semua tulang2.Jerang semula stoknya dan masukkan kesemua bahan2 yang lain dan rebus dengan api sederhana.Tambah air jika kurang dan perasakan lagi dengan garam dan gula secukupnya.3. SUP A ini akan bertambah sedap setelah dicelur atau dimasukkan bahan2 seperti udang,sotong,bebola ikan dll...4.


Untuk cara2 CARA2 membuat SOS :-7. Satukan semua bahan2 sos ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga pekat.

0 comments:

Post a Comment